Solceller - Över förväntan!
För att sammanfatta läget så kortfattat jag bara kan – Succé!
För ganska precis ett år sedan skaffade vi solceller på villataket. Anläggningen är på 9,44 kW, totalt 32 solceller som utgör en yta av 53 kvm i söderläge. Offerten var på 157 500 kr och den totala investeringskostnaden hamnade slutligen på 126 000 kr med 20% solcellsstöd.
Kalkylen var att solcellerna skulle procucera 8 522 kWh el per år. Vårt första år hamnade på 9 650 kWh!
Diagrammet nedan visar kalkyl respektive verkligt resultat:
Kort förklaring
Vår mätning började den 3 oktoder 2019 men jag har ställt upp enligt kalenderår som i offerten/kalkylen.
För det första kan vi konstatera att även om 2020 var ett riktigt skitår i många avseenden så hade vi ändå tur med vädret. Det var en mild vinter med lite snö och vi hade en solig vår. Även om sommaren inte var överdrivet solig så levererade anläggningen över förväntan. Vi har tydligen största avvikelserna i februari, juni och augusti, vilket det ska bli intressant att följa över flera år framöver.
Till alla solcellsskeptiker…
“Solceller är värdelöst i kalla Sverige. Enda gången de ger el är på sommaren när man inte behöver den. På vintern när man verkligen behöver el producerar den ingening.” Slut citat.
För det första så ligger det självfallet något i den analysen. Det hade inte alls varit dumt om det hade varit tvärtom, att solcellerna producerade mer på vintern och mindre på sommaren. Man kan därför ganska snabbt konstatera att solceller inte är den enda lösningen på en villas totala energiförbrukning (el, värme, varmvatten). Åtminstone inte för “normalfamiljen”.
Solceller fungrar däremot alldeles utmärkt på våra breddgrader (Gävle) Det inte många verkar känna till är att det behövs sol, och inte värme, för att solcellerna ska leverera el. Kolla exempelvis mars, april och maj i diagrammet ovan. Imponerande, tycker jag. En av anledningarna är att solcellerna faktiskt producerar mer el i ett kallt. än ett varmt, klimat. Mindre värmeförluster ger högre verkningsgrad.
Solceller funkar inte alls när det ligger snö på. Men om vi kollar igen på produktionsstaplarna så inser man att det inte spelar så stor roll, trots att vi hade snöfritt 2019. December ger i princip ingen el alls, oavsett snö på taket eller inte.
Vår slutsats
Solceller är ett toppenbra komplement till andra energisystem, t ex värmepump (eller pellets, som är vanligt på landsbygden). Solcellerna ger ett rejält eltillskott under åtminstone 6-7 månader om året. Det bästa är att anpassa storleken på anläggningen så att man själv använder det mesta av elen. På sommaren när det är överskott matar anläggningen tillbaka el på nätet och man får betalt. Inte lika mycket som elen kostar men ändå en fullt rimlig ersättning. Produktionen är dessutom skattebefriad (microproducent).
Ekonomi?
Uppriktigt sagt är det inte anledningen till att vi skaffade solceller. Huvudanledningen är att vi vill leva hållbart och miljövänligt. Men enligt kalkylen ska det löna sig ekonomiskt och återbetalningstiden är 10-12 år. Sannolikt har vi också höjt värdet på fastigheten. Hur mycket, visar sig den dag vi säljer. Tidigare räknade jag med att få tillbaka dubbelt vad jag investerar i förbättringar på huset. Enligt mina bedömningar idag ligger den uppskattningen i underkant. De lönar sig att vara energieffektiv.
Ursprunget till det här inlägget kommer från experimentet Live like a MP.