Mat och dryck

2019 var nog mitt hittills mest intensiva år inom mat & dryck. Framförallt genom starten av Food Walk Gävle, matlagningskurs med gubbarna, plus massor av matupplevelser både hemma och på restauranger i Sverige. Betydligt oftare och mer än ett vanligt år, vill jag påstå.
Det var också under 2019 som jag beslutade att mitt omstartade Instagramkonto enbart skulle handla om mat och dryck. Tanken var att dela bilder och inlägg på Food Walk Gävles webb men de får hamna här istället. Följ mig gärna om du delar mina intressen (knapp efter flödet).

MIna mat- och dryckesupplevelser, hemma och på restaurang

MAtlagningskurser och grupper

Från och till försöker jag också att lära mig om mat för min egen del. Har varit med i en matlagningsgrupp av män som håller till på Hans E:s Kök. Jag var med i tre år men slutade, av andra skäl, strax före Coronautbrottet. Vi lagade trerätters med inspiration från hela världen. Jag blev inbjuden av min kompis Micke som nu tillsammans med vår gemensamma kompis Mats, har startat en helt ny matlagningsgrupp endast på tre personer. Vi väljer ett tema som testas tre gånger med var och en av oss som kock, innan vi väljer ett nytt tema. Vi lagar alltså inte mat tillsammans utan låter värdskapet rotera.
Bilderna nedan visar några av smårätterna som jag lagade och serverade under temat Asian Fusion.

 

Mina tidigare erfarenheter från liknande matlagningskurser är fem terminers kvällskurser via Medborgarskolan. Även då lagade vi trerätters med vin. Första två terminerna fokuserade på fransk matlagning men fortsättningvis hittade vi inspiration från hela världen.
Efter familjens Thailandresa 2014, gick jag en termin på thailändsk matlagning genom ABF och Thailändska föreningen i Gävle. Vi lagade de tio mest populära thailändska rätterna. Kanske inte så pedagogiskt upplägg men ändå roligt och lärorikt.
Jag har ju också varit vikarierande biträdande rektor för kockutbildnigen på CVL (komvux) i Sandviken, där jag bl a har suttit i jurun på slutprovet i Matlagning 4, där eleverna tillagar en valfri trerätters och får direkt feedback av branschfolk. Mer en kul grej än att momenten är direkt betygssättande, men nyttigt och uppskattat av alla. Min förhoppning är att jag även fortsättningsvis ska bli inbjuden som jurymedlem.

Vin och andra drycker

Till mat hör ju även dryck. Jag är absolut ingen specialist eller stor kännare, men jag uppskattar verkligen när mat och dryck hänger ihop och förstärker upplevelse och smak.
Mitt vinintresse är på den nivån att jag/vi gärna deltar på vinprovning när tillfälle ges. Uppriktigt sagt är det inte jätteofta men vi har bl a besökt The Winery Hotel några gånger. Däremot har vi alltid en välfylld mindre vinkyl (ca 45-50 flaskor) i köket och jag köper hem olika viner både från Systembolaget och via olika nätshoppar. Sällan, eller aldrig, riktigt dyra viner utan oftast i spannet 100-200 kr/flaskan. Tidigare prenumererade vi på vinlådor med regelbunden leverans hem till dörren. Använder också Vivino-appen sporadiskt på mobilen. Mest för att söka upp och identifiera viner via etikett eller vinlista men jag har också lagt in egna viner. Framförallt för att komma ihåg dem till senare tillfällen.

Jag gillar även öl och testar gärna också olika drinkar. Så förutom vinkyl har vi ett ganska välfyllt barskåp, plus ett extra kylskåp med olika drycker. Vill också understryka att vi testar en hel del alkoholfria drycker och har våra favoriter bland kaffe, kombucha och franska cider.

EatUp i Sundsvall (2019)

Vi deltog på EatUp Food Walk i Sundsvall, tillsammans med ca 500(!) andra. Ett dagsevenemang som även kan passa i Gävle. Riktigt trevligt med många intressanta smakportioner och trevliga restauranger. Ping Pong blev vår klara favorit och vi har redan gjort flera återbesök.

Artikel: Sundsvall Tidning, 7 sep 2019

Bild: Mats Olsson

Matidéer och entreprenörskap

Jag har massor av idéer kring matupplevelser. Food Walk Gävle var bara en av flera som jag ville testa. Allra helst skulle jag vilja lägga tid på att utveckla svensk och lokal mat- och besöksnäring. Alltifrån aktiviteter och evenemang till någon form av matställe. Inte nödvändigtvis en reguljär restaurang utan hellre en hybrid av flera intresseområden och kanske en mer flexibel och tillfällig rörelse. Vi ser ju exempelvis att food trucks och popup-ställen blir alltmer populära i storstäder och på turistorter.

Personligen tror jag att den traditionella utemiddagen med bordsbokning på en restaurang kommer att bli starkt utmanad av helt andra matupplevelser och umgängesformer. Kanske att jag t o m vill påstå att den traditionella trerättersmidagen är utrotningshotad. Det som främst påverkar detta är influenser från andra kulturer liksom trenden att människor börjar ser andra möjligheten att träffas, där umgänget och upplevelsen är minst lika viktiga som maten. Här finns det “pains and gains” att skruva på för den som vill utveckla nya affärsupplägg.
Nyetablerade, ofta unga, entreprenörer som vill arbeta med mat har dessutom andra drivkrafter, än de gamla restaurangrävarna, som förhoppningsvis kan leda till nya, fräscha affärsidéer och erbjudanden. Var så säker på det.