Folkuniversitetet Mitt-Gävleborg

Avdelningschef

MAR 2010 - DEC 2015 (5 år, 9 mån)

MArknadsansvarig/platsansvarig

JAN 2016 - DEC 2016 (1 år)

Min tid på Folkuniversitetet

Jag tillträdde tjänsten som Avdelningschef Gävleborg, efter att ha lämnat Sandvik IT Services. Det som lockade med Folkuniversitetet var innehållet, ledarskapet och möjligheten att utveckla verksamheten. Min tjänst var till en början upplagd som ett delat ledarskap inför en planerad generationsväxling. Jag fick områdena Folkbildning och Utbildning medan min kollega behöll Uppdrag. När hon valde att gå i pension tog jag över samtliga tre verksamhetsområden.
Folkbildningsområden som musik, konst, dans, språk och diverse ämnnen, krävde mycket administration men var också mycket varierande. Fördelen med studiecirklar är att de allra flesta ämnen är tillåtna, godkända och därmed bidragsberättigade. Under några år hade vi verksamhet i länets samtliga sju kommuner, även om det mesta av verksamheten fanns i Gävle och Bollnäs.
Musikverksamheten och kontoret i Bollnäs har beskrivits i samband med Studio Monoton, som var det roligaste och mest lyckade projektet inom folkbildning under mina år. Det var också kul att jobba ihop med musikern och dirigenten Stellan Alneberg, Gästrik Konst, Ateljeföreningen Gaffel och deras årliga evenemang. Liksom studieförbundskollegor, politiker och tjänstemän inom kultur och folkbildning.

På utbildningssidan var det framförallt Yh-utbildningen Avancerad GIS-användare, som krävde tid och engagemang. Inte minst för att vi bytte utbildningsledare ett antal gånger, samt gjorde om den från delvis platsbunden till 99% distansundervisning.
Vi hade också flera utbildningar genom Vuxenutbildningen i Gävle (komvux) bl a Ljudproducent men även flera IT- och webbutbildningar. Även marknadsföring och GIS (Geografiska InformationsSystem) som enstaka gymnasiekurser, den senare gick jag själv för att bli en bättre utbildningsanordnare.

Arbete i grupper och konstellationer

Som utåtriktad avdelningschef på en litet kontor var det oftast jag som deltog i alla regionala och nationella grupperingar. Inte minst den regionala ledningsgruppen som bestod av rektor, ekonomichef och avdelningscheferna. Vi gjorde många roliga och intressanta resor tillsammans där vi både hann jobba strategiskt och se oss omkring. Vi hade våra årliga konferensdagar i Grythyttan, Visby, Helsingborg, Grisslehamn men också i kombination med studiebesök på universitet i Berlin och nederländska Deventer. Vi träffades också hela Folkuniversitetet, med chefer och ansvariga, för årliga konferensdagar på Visingsö, varje år. Jag deltog även i nationella marknadsgruppen och konstellationer för Kvalitetsarbete (ISO), Yh-utbildningar, Studieservice och lokala/regionala grupper, exempevis tillsammans med andra studieförbund.

Att delta i alla dessa olika grupper gav mig mycket i min egen utveckling. Inte bara nätverk och sakkunskaper utan även som en ventil och en möjlighet att lyfta blicken från det vanliga förvaltningsarbetet på kontoret.

Sista året som marknadsansvarig och Platschef

Min chef, tillika rektor för Folkuniversitetet Mitt, bytte arbetsplats till Folkuniversitetet Stockholm. Samma tjänst men betydligt större uppdrag. Samtidigt fick vi en ny yngre person som rektor och chef. Ganska tidigt påpekade vi avdelningschefer att det var dags för en omorganisation. Den genomfördes väldigt snabbt, på papperet. Jag kanske inte var helt överrens om hur den skulle se ut men jag var däremot mycket nöjd med min kombinationstjänst som Marknadsansvarig för Folkuniversitetet Mitt och Platsansvarig för Gävleborg, Den senare tjänsten var ungefär som tidigare men personalansvaret hamnade på Distriktschefen som formellt också var min närmaste chef.

DET VAR DÅLIGT…
Kort sagt, fungerade den nya organisationen inget vidare under året men det var heller inga hetska diskussioner eller konflikter. Mer vacuum och frustration, kanske. Jag ägnade mycket tid till att försvara, inte mig själv utan andra/annat. Bl a en av mina medarbetare som man ansåg inte bidrog särskilt mycket, samt en budget för en nystartad arbetsförmedlingstjänst – Stöd och matchning. Det visade sig i längden att både medarbetaren och budgeten var helt rätt för Folkuniversitetet.
Jag fick också argumentera för hela avdelningens budget men även där gjorde vi ett bättre resultat än väntat. Däremot visade det sig ett av att våra avdelningskontor var en ekonomisk katastrof vilket fick till följd att hela Folkuniversitetet Mitt tvingades till akuta neddragningar vid samtliga avdelningskontor. För min del ville man ta bort min marknadstjänst och minska min platschefstjänst, säga upp personal och låta mig LAS-a ut dessa på min längre anställningstid. De sist anställda var två personer varav någon alltså skulle bli uppsagd. Båda hade nyligen blivit småbarnsföräldrar och jag hade själv tidigare anställt dem båda. Det fanns inte på kartan att jag skulle “offra” någon av dem utan jag insåg att sju år på Folkuniversitetet räckte och blev över för min del.

DET VAR BRA…
Jag måste ändå nämna det som var roligt under mitt sista år. Lanseringen av varumärkesplattformen på Visingsö var lyckat. Även det efterföljande arbetet lokalt och regionalt fungerade bra och jag fick också mer tid över att bidra till nationella marknadsgruppens fortsatta arbete.
Vi var också tre kollegor som utvecklade BildaJOBB, ett koncept för entreprenörskap. Alla gillade vårt koncept förutom vår egen organisation som ställde sig ganska kallsinniga. Inte bara vår egen ledning utan även den nationella uppdragsgruppen som vi träffade i Lund/Malmö för presentation och kritisk granskning. Vi hävdar fortfarande att BildaJOBB är en bra idé, men nu finns tyvärr inte förutsättningarna kvar på samma vis.
(De som gillade vårt koncept var Tillväxtverket, Region Gävleborg, Kommunens näringslivskontor, Arbetsförmedlingen samt flera företagsfrämjande organisationer liksom VD för Företagarna, Günther Mårder. Vi hade även ett antal privata partners som Firmify, Nordic Försäkring och Swedbank.)

På hösten deltog jag också på utbildning med det regionala Yh-nätverket, d v s så gott som samtliga Yh-anordnare i länet. Vi utbildade och certifierade oss som Diplomerade Utbildningsledare för Yrkeshögskolan via egenstudier, flipped classroom och flera gemensamma kursdagar på Bollnäs Folkhögskola.

DEN OBLIGATORISKA FRÅGAN: VARFÖR SLUTADE JAG?
När Folkuniversitetet Mitt fick akuta ekonomiska problem valde man att gå med osthyvel istället för att minska eller ta bort det kontor som orsakat de värsta problemen. För min del blev det ett enkelt val när jag ställdes mot min egen personal, enligt ovan. Det var dags, helt enkelt. Jag hade fem månaders uppsägningstid och var samtidigt arbetsbefriad, enligt överenskommelse. Det tog bara några veckor innan jag hade sökt, fått och accepterat ett längre vikariat som biträdande rektor på CVL i Sandviken.